22 Mayıs 2021 Cumartesi

ACCORDION TOP

  


                                


I posted my last 3 years ago, wow :) .. I'm really not lazy at all 😁 Anyway ..So, I was looking at seasonal models of some brands for some inspiration, as if I didn't have any blouse or top patterns. I liked this Top while browsing through Marni' s page recently. Marni gathered top Although not exactly the same, I did the similar shape model and the result was exactly what I wanted.                              

The pattern is actually just a rectangle. Of course someone with a smaller upper body and shoulder measurements can change these measurements.

                                             

My measurements are : Width 64cm Length 57 + Seam allowances. I left a gap of 30 cm in total for the neck part and 25 cm of space for the arms. I cut on the fold front and back bodice are in same size. My fabric is very soft linen.

 I made the gathering stitch, gathered it to be 64 cm in total, but as I said, if you want more gathered look, you can cut it from a larger size.

I also cleaned the neck and hem with bias. I did not want to see the stitches on the neck, so I sewed it by hand, but I did not have patience at the hem :)

***************************


En son 3 yıl evvel bir post paylaşmışım vaay:)..Gerçekten hiç üşengeç değilim😁 Neyse..

Sanki elimde hiç bluz yada top kalıbı yokmuş gibi bazı markaların sezon modellerine bakıyordum ( Evet itiraf ediyorum almasam da bakarım ) 

Geçenlerde Marni' nin sayfasında dolaşırken aşağıdaki Top modeli hoşuma gitti. Birebir olmasa da benzerini yaptım ve sonuç tam istediğim gibi oldu. Orijinali 450 dolaresmiş bu arada..dikiş dikmeyi bilmek bu kadar mutluluk verici olmamıştı dostum..

Kalıp aslında sadece bir dikdörtgen. Ölçüleri kafama göre ayarladım. Elbette üst bedeni ve omuz ölçüleri daha minik birisi bu ölçüleri değiştirebilir. En sevdiğiniz kumaş üzerinde denemeden evvel eski bir çarşaf yada Amerikan bezinde deneyebilirsiniz. 

Benim ölçülerim şu şekilde : Kumaş katı Eni 64 Boyu 57 + Dikiş payları. Boyun kısmı için toplamda 30 cm açıklık olacak şekilde boşluk bıraktım. Kollar için de 25 cm boşluk bıraktım. Ön ve arkayı aynı ölçülerde biçtim.

Büzgü dikişi yaptım ve toplamda 64 cm  olacak şekilde büzdüm yani ölçü yarı yarıya, ama dediğim gibi siz daha fazla büzgü isterseniz daha büyük ölçüden kesebilirsiniz. Yakayı ve etek ucunu da biye ile temizledim. Yakada dikişler görünsün istemediğim için elde diktim ama etek ucunda sabrım olmadığından makinada geçtim:)












Happy Sewing XX









Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

design by Get Polished | Copyright © 2016 Zipperhanim